Prevence, to je vnitřní čistota
Vážení a milí. Věřte, že není jiné prevence před nemocemi, nežli čistota našeho vnitřního prostředí. Vnější prostředí tak důležité není. Žijeme ve světě mikrobů a nelze se jim nijak vyhnout. Mnozí z nich jsou nám dokonce prospěšní. Nemoc vyvolají pouze v případě narušené imunity. Pokud tato naše vnitřní inteligence ztrácí sílu odstraňováním různých jedů z těla, mikrosvět má zelenou. Jedovaté látky do našeho organizmu vnikají špatnou stravou a chemikáliemi, většinou v podobě produktů farmakoprůmyslu.
Tak za prvé, málokdo (bohužel včetně odborníků) má ponětí o zdravé stravě. Jídlo v nemocnicích a školních jídelnách, tedy v místech, kde by zdravotníci mohli uplatnit své znalosti a vliv, je nezdravé! Pacienti s žaludečními vředy např. dostávají k snídaní rohlík se šunkou, do škol se zavádí mléko a tolerují se klamavé reklamy na různé mléčné a čokoládové pochoutky. Studium starých orientálních zdravotních systémů člověku otevře oči. I když každý potřebuje poněkud jiné složení stravy, v závislosti na jeho metabolickém typu (chystám na toto téma rozsáhlejší článek o ayurvedě), je zde několik zásadních pravidel, jež platí pro všechny. Naše tkáně se neustále musejí potýkat překyselením.
Buňky by nemohly přežít, pokud by se zvýšila jejich kyselost. Zde je pět nejkyselejších potravin, kterých bychom se měli vyvarovat, pokud si chceme uchovat dobré zdraví. Kravské mléko a jeho výrobky kromě másla a podmáslí. Zakysané výrobky jsou problematické vzhledem k nízké kvalitě mléka a výrobních postupů. Zdravé zakysané výrobky mají v Bulharsku a Turecku,pokud je mi známo. U nás jen ekofarmy.
Další jedovatá potravina je cukr. A to i hnědý, třtinový. Slaďte sirupy,medem či fruktózou, eventuelně hroznovým cukrem. A ne příliš. Další jed je káva. Velmi silně okyseluje a dehydratuje. Vhodná je kávovina, tedy žito (např.Caro). Problém je i tropické ovoce. Není pro nás vhodné. Okyseluje, ochlazuje a podporuje nezdravý nárůst buněk. Výjimkou je citron, který ač kyselý na chuť, kyselost sráží. No a poslední problém je tvrdý alkohol a nekvalitní kyselá vína. Zvýšená acidita nutí sliznice produkovat více hlenu, což se velmi líbí bakteriím a také plísně si libují v kvasném prostředí. Dále nedoporučuji konzumaci našich uzenin a kuřecího a krůtího masa. Samé hormony a stresy. Varuji vás před margarínem! Nevěřte tzv.odborníkům, kteří ho naopak doporučují. Nevědí, co činí. Byli jsme oklamáni potravinářským průmyslem. Transmutované nenasycené mastné kyseliny, základ margarínu, naše játra neumějí rozložit a tak se ukládají. Mohou způsobit nejrůznější chronické choroby, typicky cukrovku 2. typu. Radím vám dále, pijte čistou vodu a to teplou nebo alespoň vlažnou. Voda (tvoří cca 70 % našeho těla) má úžasnou schopnost přijímat informace. Naše životní síla používá vnitřní vodu jako nosič povelů k udržování zdraví. Pokud budeme pít vodu, kde už nějaké informace jsou (káva,čaje,džusy,příchutě..), je pro náš organizmus z tohoto hlediska nepoužitelná! Radím vám, pijte čistou vodu! Alespoň litr denně, 2 litry jsou lepší, zejména, nejste-li zdrávi. Vzniká otázka, co tedy jíst? Základní pilíře zdravé stravy jsou zelenina a celozrnné obiloviny. Blíže se stravou budeme zabývat v povídání o ayurvedě.