Pizza a tak...
Občas, asi jako každý, dostanu chuť na pizzu. Tento jednoduchý pokrm má kořeny v hlubokém středověku v jižní Itálii. Vznikl jako jídlo chudých vesničanů (campagnieri poveri). První název dostala po královně Margaritě, když jí byl tento již znárodnělý pokrm předložen v barvách italské vlajky (bílá - mozzarella, črvená - rajský protlak, zelená - bazalka. Tricolora italiana). Je to vlastně chutně vylepšený středomořský chléb. V Itálii naleznete pizzi mnoha druhů a kvalit. Přes den může posloužit jako skvělý fast food, jídlo do ruky. V sobotu večer (sabato sera) mnoho Italů chodí do velkých pizzerií na kvalitní pizzu. Je to takový zvyk až obřad. Italové věnují jídlu velkou péči a rádi se scházejí. Ideální pro široké vrstvy. Pizza není drahá. Pijí k ní většinou pivo, alespoň tedy na severu. Pak obvykle přecházejí na víno a dlouho do noci (la serrata luonga) klábosí a zpívají…V Klatovech, kde pracuji, je mnoho pizzerií (neviděl jsem místo na světě, kde by neznali pizzu), avšak kvalita je dost mizerná. Tento pokrm vyžaduje kamennou pec, živý oheň, dobře udělané těsto a kvalitní autentické suroviny. A taky kuchaře (pizzeriere), který dělá svou práci poctivě a s láskou. To je v Itálii běžné, u nás vzácné. Nejhorší, ale velmi častá, je u nás varianta mrazák - mikrovlnka. To je přímo zločin (la cosa criminale). Další zločiny jsou kečup, a ty naše příšerné umělé sýry, včetně mozzarelly, která vůbec nemá nic společného s pravou mozzarellou z buvolího mléka (mozzarella di bufalo). Uzeniny je další smutná kapitola, která spolehlivě zničí sebelepší pizzu. V Itálii se používá speciální šunka parmského typu (prosciutto di Parma) nebo uzený parmský bůček (copa di Parma). Dále se užívají různé druhy kvalitních domácích salámků dle lokality. Znám jednu vynikající pizzerii v malém městečku v kraji Trentino, kde si nakládají do olivového oleje s alpskými bylinkami malé hříbky, které nasbírají v místních lesích, a pak je přidávají do speciální pizzy s místním žlutým nakyslým sýrem… Nad takovou pizzou křičím radostí (a nikdo se tomu nediví…).
V Klatovech je jedna pizzerie (San Martino. Jiráskova 132. ), kde můžete dostat skutečně dobrou pizzu a další autentická italská jídla. Pan kuchař žil nějaký čas v Itálii a asi se rozhodl, že zachová tamní úroveň. Asi ho to baví a tak dělá svou práci poctivě a s nadšením - con cuore, jak říkají Italové, se srdcem. Je radostné pozorovat dobrého il pizzeriere při práci. Jak vyhazuje těsto, které mu roste pod rukama, jak na něj vkládá kvalitní ingredience, jako nějaký klavírní virtuóz… jak syrové pizzy ladnými pohyby sází do pece pomocí dlouhé dřevěné podávky. Při přípravě dobré pizzy musí hořet v peci i v srdci kuchaře oheň! Pokud ne, dejte si raději knedlo vepřo zelo. Totéž se týká, samozřejmě, těstovin (pasta) a dalších italských specialit. Také káva je v naší milé zemi dost problém. Kde dostat opravdu kvalitní kafíčko? Ať jste kdekoliv v Itálii, máte jistotu, že dostanete výbornou kávičku (café machiato). Malá, silná, aromatická, krémová (la machia je italsky skvrna - čteme mákja. Když kafíčko vypijete, obvykle naráz, musí zůstat na stěnách hrnečku béžová souvislá skvrna). Mimochodem Brazilci mají pořekadlo, že káva musí být jako žena. Tmavá, silná, sladká, voňavá a horká. No, kde v české zemi najdu takovou kávu (takovou ženu…)? A ejhle, Klatovy jsou úžasné! Na náměstí je kavárna U jednorožce a tam takové kafíčko dostanete! Nemyslete si, že značky Lavazza a Illy jsou záruka kvality. Ó nikoliv. A pan kavárník to moc dobře ví a má opravdu kvalitní kávu.
Chtěl jsem vlastně říci, že vždy obdivuji každého člověka, který dělá svou práci dobře. Ať dělá cokoliv. Takový člověk našel svou dharmu (cestu), což mu dává životní energii a vesmír jej podporuje. A také je požehnáním pro své okolí…
Váš Tomáš Lebenhart (con cuore)