Ayurvédský dotazník
KAPHA („země a voda")
Teplé, lehké suché jídlo. Minimálně tuků, oleje, cukru, soli. Vařit s minimem vody. Nenutit se do pití, není-li žízeň. Je třeba podněcujících potravin a chutí. Preferovat pálivou chuť. Též hořká a trpká chuť je dobrá. Špatné jsou těžké a sladké potraviny. Sůl je též špatná, váže vodu, které je v těle nadbytek. Malé, lehké jídlo k snídani a večeři. Nevařit dlouze, nesmažit. Raději syrové ovoce a zeleninu. K obědu možno něco ostřejšího, horkého. Na zmrzlinu zapomeňte! Upřednostňujte suché metody přípravy: pečení, roštování, grilování, osmahnutí… Vyhněte se mokrým způsobům: vařením ve vodě, dušením, pařením. Ne kompoty… Výborný je zázvorový čaj. Dopřávejte si aromatických, ostrých pochutin. Snídani je možno, hlavně kolem úplňku vynechat. Vhodný je půst. Varujte se kravského mléka a jeho výrobků!
Potraviny snižující kaphu: jablka, hrušky, meruňky, sušené ovoce. Salát, chřest,červená řepa, růž. kapusta, brokolice, houby, cibule, česnek, pórek, hrášek, zelí, papriky, mrkev, květák, ředkev, celer, špenát, kapusta. Med, ale ne zahřívat. Studený med je přímo lékem! Čočka, ječmen, kroupy, jáhly, žito, kukuřice. Oleje: slunečnicový, kukuřičný (malá množství). Z masa: kuře, krůta, králík, sladkovodní ryby. Koření: nejlepší je zázvor. Dobrá jsou všechna koření, střídat, nebát se pálivých. Nemusí být pravidelnost. Černý i zelený čaj, možno i trochu kávy.
PITTA („oheň")
Lehčí jídla, chladná - hlavně v teplém klimatu, ne moc teplá, nikdy horká. Totéž nápoje. Preference hořké chuti! Prospěšná je i s mírou, sladká a svíravá chuť. Ostrá je škodlivá. Omezit živočišné tuky, sůl a koření, hlavně pálivá a aromatická. Jíst jen 3x denně, nepřejídat se! Hodně vody, oheň je třeba hasit. Zmrzlina povolena, sauna zakázána. Do tropů raději nejezdit. Vlhkého horka je v těle přebytek. Hodně listové syrové zeleniny, trochu kvalitního oleje. Sladkosti můžete, ale ne cukr - ten škodí. Nejezte nakládanou zeleninu, ocet. Pozor na stimulanty - alkohol (výjimka je pivo Prazdroj 12°). Káva, černý silný čaj - přiléváte olej do ohně. Snídaně: nejlépe obiloviny se studeným mlékem (nejlépe ovesným), ev. jablečná šťáva nebo káva z čekanky či žita. Doporučena vegetariánská strava /pokud nejste kr. skupina 0 a nepracujete fyzicky nebo intenzivně nesportujete). Maso živí oheň, zvláště červené. Vše, co je červené, není pro pittu dobré (papriky, rajčata, ředkev…). Naopak zelené je dobré. Nesmažit, negrilovat, neudit. Stále sledovat logiku ohně, který je v nadbytku. Místo polévky, raději salát. Po jídle klidně zákusek, ne ale kávu.
Potraviny tlumící oheň: Mléko, máslo, sladká smetana, sirupy, med, ev. třtinový cukr. Oleje: olivový, slunečnicový, sojový - samosebou poprvé za studena lisovaný. Pšenice, bílá rýže, ječmen, kroupy, oves. Ovoce: hrozno, třešně, melouny, kokos, švestky, pomeranče, mandarinky, ananas, mango, jablka, hrušky, sušené ovoce. Zelenina: okurky, brambory, brokolice, květák, celer, salát, fazol. lusk, cukety, sladké papriky, zelí. Luštěniny: fazole (ne červené), soja, tofu, hrách, cizrna. Z masa: sladkovodní ryby, kuře, krůta, králík. Vaječný bílek, slunečnicová a dýňová semena. Z koření: skořice, koriandr, kardamom, kurkuma, fenykl, šafrán, sladká paprika, pískavice. Studené - syrové, střídmost!!!
VÁTA („vítr")
Vítr je studený, suchý, nepravidelný. Takže sledovat opačné energie. Vše (mimo horkého léta či pobytu v jižních zemích) co dáte do úst, ať je teplé, důkladně vařené, dušené, hojnost mastného (máslo je optimální, ghí ještě lepší). Preferovat sladkou chut. Ne ale klasický cukr. Přirozená sladidla (med, sirupy, kompoty, zavařeniny...). Jíst pravidelně, pomalu v klidu, meditativně. Nikdy nehladovět. Výjimka je akutní zánět slinivky. Jídlo má býti rituálem, včetně jeho přípravy. Je to u váty důležité, víc než u jiných kontitucí. Snídaně teplá, vydatná. Nejlépe obilné kaše do sladka. Rozinky, oříšky, semínka přidat... Pro vátu je dobré mléko, ale u nás (v Evropě) je to problém. Z obchodu určitě ne. Mléko je nutno převařit a přidat trochu čerstvého zázvoru, který se pak vyhodí. Možno snídat i pečivo s teplým mlékem. Kakao a kávu ne! Možno meltu (Ovomaltina, Caro...). Oběd má být hlavním jídlem dne, ale nepřejídat se. Máte-li odpoledne hlad, možno svačit něco sladkého. Večeřet kolem 18. hodiny. Pak už nejíst, možno pít teplou vodu, mléko či čaje (nikoliv černé, silné zelené). Alkohol koncentrovaný nebo jeho větší množství nesvědčí vátě. Jídlo zapíjet teplou vodou. Nikdy nepít před jídlem a už vůbec ne studené. Hořká chuť není dobrá. Vhodné jsou pro vás omáčky, vařená či dušená zelenina, polévky, kaše. Zelenina by ale neměla ztratit barvu a tvar. Vhodné je zralé, sladké ovoce, ale nemíchat s ničím jiným. Po jídle není vhodné, raději před jídlem, alespoň půl hodiny. Také kompoty jsou vhodné. Nikoliv sušené ovoce. Jablka a hrušky nejsou vhodné. Z našeho ovoce je nejlepší sladké zelené hroznové víno (muškátové). Nejezte syrovou zeleninu - mimo horké dny. Nejvíce zdvihá vítr syrová cibule. Se syrovou zeleninou vždy hodně oleje. Vhodná je rýže, nejlépe červená (o té bohužel u nás nevím…).
Přehled vhodných potravin: mléko, smetana, máslo jogurt, kys. smetana, sýry (ale..), podmáslí, syrovátka, med, sirupy, melasa, mandle, buráky, vlašské ořechy, vejce, sluneč. sem., kokos, dýňová semena, mák, sezam, drůbež (opět pozor na obchod, hormonální bomby), mořské ryby, ocet, kvasnice, mořská sůl, hořčice, sojová om., oleje: slunečnicový, olivový, kukuřičný, sezamová, sojový. Zelenina: vařená - cibule, česnek, chřest, červená řepa, mrkev, okurka, špenát, ředkev, kys. zelí. Ovoce: meruňky, meloun, banány, nektarinky, jahody, maliny, rybíz, angrešt, citrusy, třešně, višně, broskve, švestky, datle, fíky, víno a avokádo, mango, papaja. Obilí: oves, pšenice, rýže (nejlépe červená - basmati). Luštěniny: cizrna, soja, růžová čočka, mungo. Koření: kmín, skořice, koriandr, kardamom, hřebíček, muškát. Hojnost vody - i v jídle, nesmažit, nepéct, nesušit.